Zaterdag 21 januari 2017

G.S.A.V. Vitalis

SSN
ZeuS
Rosa Haverkort
Sportpodologie Henk Jager
Medisch Centrum Zuid
Jumbo Overwinningsplein

Zac Freudenburg

Rond de eeuwwisseling is de Amerikaan Zac Freudenburg lid geweest van de Groninger Studenten Atletiek Vereniging Vitalis. Zac maakte in deze tijd veel indruk met zijn prestaties op de langere looponderdelen. Nog altijd is Zac in het bezit van een aantal clubrecords op de weg en ook in de aller tijden lijsten op de baan is de naam van Zac Freudenburg erg hoog terug te vinden. Op het sportieve vlak is Zac nog steeds actief. Zo verbeterde Zac in 2009 tijdes The Williams Route 66 Marathon het Guinness World Record voor de marathon met een buggy. Hij liep met buggy een tijd van 2.32.10.

Historie

De naam van Zac Freudenburg is een aantal jaar verbonden geweest aan de clubkampioenschappen cross van Vitalis. Jaarlijks werden deze gehouden aan het begin van het crossseizoen. Het parcours van deze kampioenschappen liep over een vast trainingsrondje van Zac, door het stadspark in Groningen.

In 2009 is besloten om de Zac Freudenburg Cross niet alleen toegankelijk te houden voor de leden van Vitalis, maar er een ‘open’ cross van te maken. Op 24 januari 2010 vond de eerste editie van de Zac Freudenburg Cross in de nieuwe uitvoering plaats. Ondanks het barre winterweer was er toch nog een goede opkomst en was iedereen tevreden met eindresultaat. Er is een goede basis gelegd om de cross verder uit te breiden en de ZFC te laten uitgroeien tot een wedstrijd van formaat! Het parcours is op enkele plaatsen aangepast, maar is nog altijd voor een groot gedeelte gelijk aan de trainingsronde van Zac.

Zac aan het woord

Ik voel me erg vereerd dat Vitalis heeft besloten om mijn naam te verbinden aan een crosswedstrijd. Tijdens mijn lidmaatschap bij Vitalis liep ik natuurlijk veel kilometers zowel op de baan als op paden in Stadspark, maar ik heb altijd een voorkeur gehad voor paden. Ik deed mijn best om mijn loopgenoten te overtuigen om de baan af te gaan en de paden op te gaan. Toen ik als wedstrijdsecretaris in het bestuur van Vitalis zat kon ik de kans niet voorbij laten gaan om een clubkampioenschap cross te organiseren en daarmee te zorgen dat wij meer trainingen zouden doen op de paden. Mooier nog, ik kon het parcours kiezen! Ik had veel plezier in het uitkiezen van een parcours met zoveel mogelijk heuvels en zelfs een trap. Ik wist dat Nederlanders liever niet de heuvel op lopen en gegeven het landschap dat nooit hoeven te doen. Daarom was ik heel blij dat na mijn jaar als wedstrijdsecretaris het clubkampioenschap bleef bestaan en vind ik het erg leuk dat er nu een vaste openbare crosswedstrijd in Stadspark wordt gehouden. Zelfs als mijn naam niet even dankbaar wordt beleefd als de deelnemers de trap oplopen voel ik me zeer vereerd om mijn naam met dit evenement verbonden te hebben.

Ik wens elke deelnemer een goede wedstrijd.